Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2018 21:21 - Румъния отново се бунтува.Сериозни инциденти имаше в петък, протестът продължи и в събота
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 1131 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 13. Август 2018 , брой: 155 
Мащабен антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в центъра на Букурещ. Тълпата поиска оставката на кабинета и предсрочни избори. До сериозни инциденти и сблъсъци с органите на реда на площад "Виктория" не се стигна. Само един човек е арестуван, на други 12 прилошало. Твърде разнопосочна е информацията за броя на присъстващите. Според агенция „ Аджепрес“ на площада е имало 15 000 души. Други румънски медии твърдят, че са близо 40 000.
Исканията на протестиращите бяха за разпускане на парламента, предсрочни избори и независима съдебна власт, създаване на еднокамерен парламент от 300 сенатори, от които 100 да са представители на диаспората (румънци във Франция, Италия, ФРГ, САЩ и др. страни). Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.
Недоволните скандираха "Без насилие", "Единство", "Оставка", "Крадци". Някои от протестиращите излязоха на площада с децата си.
Площадът беше изпъстрен както с националния флаг, така и с такива на други страни. Чуваха се антиправителствени лозунги и вувузели. Демонстрантите светнаха с мобилните си телефони и пяха близо 10 минути химна на Румъния, а някои раздаваха червени рози на полицаите. На фасадата на една от сградите с проектор беше изписано послание за оттегляне на премиера: "Дънчила, оставка!", допълват БНР и ТАСС.
Съботният протест премина сравнително спокойно за разлика от този в петък, когато бяха ранени над 450 души, включително 35 представители на силите на реда.
"Дойдох, след като видях какво се случи в петък по телевизията - бруталността на полицията срещу мирни хора", коментира пред АФП един от протестиращите - 64-годишният Флореа Тоадер, загърнат с националния флаг. "Децата ми работят в Испания и биха искали да се върнат, но засега това не е възможно. Политиците се интересуват само от себе си и не правят нищо за никого", смята той.
След размириците президентът на Румъния Клаус Йоханис осъди "жестоките" действия на жандармерията и поиска генералната прокуратура да разследва и установи личността и степента на вина на тези, които са участвали в провокациите по време на протеста.
Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) от своя страна настоя президентът Клаус Йоханис да поднесе официално извинения заради критиките му към полицията.
„Проведената в петък антиправителствена акция в Букурещ – това е атака срещу конституционния ред в Румъния, което е недопустимо“, коментира лидерът на партията и говорител на Камарата на депутатите (долната камара на парламента) Ливиу Драгня. Той нарече опасно изказването на президента Клаус Йоханис.
Критики към Дънчила обаче дойдоха и от Европа. "Осъждаме сблъсъците в Букурещ, очакваме пълни обяснения", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц. Той настоя румънските власти да защитават безусловно правото на свободно изразяване на гражданите.
Протести в събота имаше и в други румънски градове като Клуж, Сибиу, Тимишоара и Констанца.

 



Гласувай:
1



1. 1997 - ЕС подкрепи протестите в Румъния. Дума 14. Август 2018 , брой: 156
13.08.2018 21:27
Повече от 6 хиляди протестиращи се събраха на централния площад „Виктория“ в Букурещ за трета поредна вечер, предават местните медии.
Участниците в демонстрацията настояват за оставката на левоцентристкото правителство, оглавявано от Виорика Дънчила, както и за провеждането на предсрочни избори.
Протестиращите развяват не само румънски знамена, но и националните флагове на САЩ и редица европейски държави.
Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да преосмисли новите съдебни реформи, които доведоха до мащабните протести, информира ДПА.
Организаторите на протеста алармират, че спорните реформи имат за цел да защитят интересите на корумпираните политици. Например един от наскоро приетите закони декриминализира някои корупционни практики на политици.
Йоурова обяви пред германския вестник "Велт", че законодателството заплашва независимостта на съдиите, ограничава пълномощията на прокурорите и подкопава общественото доверие в правосъдната система.
Би било от "полза" за правителството в Букурещ да преразгледа плановете си, добави тя.
Междувременно румънската военна прокуратура призова всички граждани да помогнат за изясняване на безредиците на Площада на победата в Букурещ от петък вечер, когато се стигна до сблъсъци между правоприлагащите органи и протестиращите срещу политиката на правителството на премиера Виорика Дънчила, като увери, че всички показания ще бъдат взети на сериозно, а на свидетелите ще бъде гарантирана защита.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032302
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031