Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2009 19:17 - Набързичко до Резово
Автор: svetlo Категория: Туризъм   
Прочетен: 7817 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 27.04.2009 00:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Синоптиците за пореден път не познаха и обещаният дъжд се изсипа над Бургас в събота, вместо в петък. Това малко промени туристическите ни планове, но решихме набързо да прескочим до Резово - отдавна желана разходка. За сведение на бургазлии - понеже спорихме по въпроса - разстоянието е точно 105 км.
         Минавайки задължителната проверка на Гранична полиция (винаги си носете лични документи в Странджа!) и излизайки от гората, първото нещо, което се вижда не са къщите на Резово, а гордо разветия турски байрак и насрещното село Биенджик. От пръв поглед турската страна изглежда по-чиста и подредена от нашата:
image

             От втори поглед също. В един момент се объркваш от коя страна е Европейска България и от коя - Евразийския Ориент... image
             Добре че имаме горда указателна табела... image
           И тук се случи нещо любопитно. На отсрещния бряг  до турското знаме млад граничар разхождаше млада майка, а по-възрастен мъж държеше 2-годишното й дете на ръце. Поглеждахме се малко неловко - явно всички си спомняхме желязната завеса, когато на този бряг се стреляше без предупреждени и по чужди, и по свои...И в този миг детенцето плахо ми махна с ръчичка от прегръдките на дядо си. Също така плахо му махнах в отговор. В следващия миг вече всички хора от двете страни на границата си махахме и се смеехме, сякаш сме стари познати и ей сега ще пресечем улицата и ще се прегърнем... Толкова беше весело, че никой не се сети да снима!
         За да стигнем до мястото на тази случка, трябваше да слезем надолу по стъпълата, кръстени "Алея Европа" и да минем покрай култовата кръчма "Даляна", за която толкова много е разказвано, че няма смисъл и аз да се бутам:
image
         Видяхме нашите рибари да стягат такъмите и да се готвят да влизат за скорпид - запазената рибна марка на тукашните заведения:
image
           От тук покрай Резовска река започва да се вие Граничарския път - едно от приключенията, което сме си наумили за това лято. Но хайде да не издавам тайни:)
image
         Преди да разгледаме селото отразихме един геокеш - това ни беше една от целите на разходката:
image
         А Ицо си поговори от високо с морето:
image
         Иначе в Резово е красиво - поне по-красиво от останала част от Южното ни Черноморие. Като че ли тук хората са по-малко византийци и повече странджалии от комшиите си в Синеморец и Варвара например. Не бързат да събарят старите къщи, за да освободят място за бетонни недомислици.
image
         И голяма част от новите вили се строят простичко и с усет за романтика и хармония.
image
          И задължителните цветни градинки... е, и с малко марулки за разнообразие:)
image
           На центъра на селото може да срещнете някой екземпляр от прочутите бикове Резовска порода. Всъщност не знам дали са прочути, но някой се измайтапи, че тук явно ги развъждат като туристическа атракция и така ще да е. При всички случаи досега не бях виждал бик, който толкова спокойно да не обръща внимание на хората и толкова надменно да разхожда по улиците украсената си с тигрови шарки - забележете - абсолютно чиста кожа!
image
           Снимката на бика я направихме от градината на заведението "Панорама", за което в Интернет можете да прочетете най-противоречиви неща. Ние хапнахме там по една рибена чорба и никак не беше зле. И сервитьорът беше усмихат. Дори преди да си тръгнем за Бургас той ни щракна колективно за спомен:
image              И да ви кажа - сега му е времето да се ходи по такива местенца. След месец и половина вече ще джиповете ще бъдат паркирани по тротоарите, плажните тролове ще са плъзнали навсякъде, а лед за мастиката ммм...просто няма да има...  


Тагове:   Резово,   Странджа,


Гласувай:
1



1. emil60 - Хубавичко!
26.04.2009 20:16
Благодаря за репортажа. Помага и за излизане от депресия. Продължавай все така. Още веднаж благодаря.
цитирай
2. alexooo - и аз имам нещичко за Резово htt...
28.04.2009 12:42
и аз имам нещичко за Резово
http://alexooo.blog.bg/turizam/2009/03/12/rezovo-na-kraia-na-sveta.303446
цитирай
3. svetlo - Да, alexooo
29.04.2009 00:02
прочетох го вчера и се радвам, че текстовете ни не се повтарят, макар да сме правили снимки на едни и същи места:)
Между другото - понеже обичаш да ръчкаш Странджата - нали знаеш за Зелениката на 16-17 май?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 530446
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031